15.3 Johdon raportointi

Johdon raportointi -näkymällä voit seurata tuloslaskelman ja taseen kehitystä valitulla ajanjaksolla. Raporttinäkymiä voidaan suodattaa ja siltä voidaan porautua rivitason tositteille. Johdon raportointi -näkymälle pääset Raportointi-valikosta.

Johdon raportointi -näkymällä voit seurata tuloslaskelman ja taseen kehitystä valitulla ajanjaksolla. Raporttinäkymiä voidaan suodattaa ja siltä voidaan porautua rivitason tositteille.

Pääset tarkastelemaan tuloslaskelman tai taseen tietoja valitsemalla halutun raportin näkymän yläosan Tuloslaskelma- tai Tase-painikkeilla.

Tuloslaskelma

Raportin hakuehdot

Ajanjakso-hakuehtovalikosta voit valita, haluatko nähdä tuloslaskelman tietoja

• Nykyiseltä tilikaudelta
  • Nykyiseltä vuodelta
  • Edelliseltä 6 kuukaudelta
  • Edelliseltä 12 kuukaudelta

Voit halutessasi hakea tietoja myös haluamaltasi aikaväliltä. Syötä alku- ja loppupäivämäärä Alkaen- ja Päättyen-kenttiin sekä paina Valitse aikaväli -painiketta, jotta valinta aktivoituu.

Vertailtava ajanjakso -hakuehtovalikosta voit valita, vertailtavan ajanjakson aikavälin.

Valittavina vaihtoehtoina ovat:

• Sama viime vuodelta
  • Edellinen tilikausi
  • manuaalisesti syötettävä vertailuajanjakso

Jos haluat syöttää halutun vertailuajanjakson itse, muista painaa Valitse aikaväli -painiketta, jotta valinta aktivoituu. Ajanjakso-hakuehdon päivämäärät muuttuvat punaisiksi, jos kyseiselle ajankohdalle ei ole perustettu tilikautta. Tilikausi perustetaan ohjelman kohdassa Hallinta > Kirjanpidon tiedot > Tilikaudet.

Budjetti -hakuehdolla voit valita, minkä budjettitiedoston haluat raportin graafissa esitettävän.

Vertailtava ajanjakso ja Budjetti valitaan näytettäväksi otsikon viereisellä kytkimellä.

Tositteen tila -hakuehtovalikosta voi valita Liiketapahtumat ja/tai Muut tapahtumat. Liiketapahtumilla tarkoitetaan Lähettämätön-, Lähetetty-, Maksettu-, Hyväksytty-, Osittain maksettu -, Maksettu muualla - ja Laskutettu-tilassa olevia tositteita.

Tositteen tila -hakuehtovalikon oikeassa yläkulmassa on pyyhekumi-ikoni eli Tyhjennä valinnat -painike. Tällä painikkeella voit tyhjentää kyseisen valikon valinnat.

Koko hakuehtovalikon alapuolelta löytyvä Tyhjennä Valinnat -painike tyhjentää kaikki tehdyt valinnat.

Johdon raportoinnin näkymä päivittyy noin kolmen tunnin välein klo 8-22 välillä, jos edellisen päivityksen jälkeen ympäristöön on tullut uusia tositteita. Viimeisin päivittymisaika on näkyvillä raportin vasemmassa yläreunassa.

Sivun alkuun

Tuloslaskelman raportointi

Tuloslaskelma-näkymän ylin kuvaaja Myyntituotot esittää myyntien kehitystä valitulla ajanjaksolla. Jos myös vertailtava ajanjakso on valittuna, näkyvät myös vertailutiedot kuvaajassa.

Kuvaajan oikeasta yläkulmasta voit valita pylväskuvaajan tyypin. Valittavana on tietojen esitys jaksollisena tai kumulatiivisena. Myynnin kehityksen valitun ajankohdan tiedot voidaan valita näytettäväksi kvartaaleittain painamalla Näytä kvartaaleittain -painiketta.

Rivitietoihin-painikkeesta pääset tarkastelemaan rivitietoja kahdessa eri näkymässä: Tuloslaskelman rivitiedot sekä Tositteen rivitiedot. Rivitietoja tarkastaeltaessa esiin tulee myös uusi hakuehtovalikko: Tili, josta voit valita, minkä tilien tietoja haluat tarkastella. Haku-kentällä voidaan hakea kirjanpidon tilejä kirjoittamalla osan tilinumerosta tai nimestä. Klikkaamalla hakukenttää saat myös alasvetovalikossa luettelon valittavana olevista kirjanpidon tileistä. Tilit-hakuehtovalikosta saa valittua useampia tilejä klikkaamalla tilejä yksitellen tai maalaamalla hiiren vasemmalla painikkeella.

Kuvaajan alaosassa on neljässä laatikossa tuloslaskelman neljä tunnuslukua.

Jos ympäristössä ei ole muokattu raporttikaavoja, tällöin Johdon raportoinnin -näkymällä käytetään oletusraporttikaavoilta saatavia oletustunnuslukuja.

Näytettäviä tunnuslukuja pääset muuttamaan Kirjanpitoraportti-näkymän Raporttikaavat-painikkeen kautta. Raporttienkaavojen näkymältä voi valita, mitä raporttikaavaa käytetään tuloslaskelman graafisilla raporteilla.

Johdon raportoinnin tunnusluvut pääset valitsemalla painamalla Muokkaa raporttikaavaa -painiketta. Valitse KPI-sarakkeeseen se tunnusluku, jonka haluat kussakin tunnuslukulaatikossa (KPI1, KPI2, KPI3 ja KPI4) näytettävän. Jos KPI-sarake ei ole näkyvillä raporttikaavan muokkausnäkymällä, paina Näytä graafisten raporttien KPI:n valinta -painiketta sen esiin tuomiseksi.

Tuloslaskelma-näkymän toinen kuvaaja esittää Tuloslaskelman tiedot valittuna ajanjaksona. Jos myös vertailtava ajanjakso hakuehdoista on valittuna, voit valita näytetäänkö nämä vertailutiedot Näytä vertailu-/Piilota vertailu -painikkeella.

Kuvaajan oikeasta yläkulmasta voit valita tuloslaskeman kuvaajan tyypin. Valittavana on tietojen esitys vaakakuvaaja, vesiputouskuvaaja sekä taulukko.

Molempien Tuloslaskelma-näkymän kuvaajien tiedot saat siirrettyä helposti excel-tiedostoon kuvaajan oikean yläkulman Excel-painikkeella.

Sivun alkuun

Tase

Taseen hakuehdot

Ajanjakso-hakuehtovalikosta voit valita, haluatko nähdä taseen tietoja

• Nyt (nykyinen tilanne)
  • Tilikauden alussa
  • Edellisen tilikauden lopussa
  • Viime kuun lopussa

Voit halutessasi hakea taseen tietoja myös haluamaltasi päivältä. Syötä päivämäärä Päivänä-kenttään sekä paina Valitse aikaväli -painiketta, jotta valinta aktivoituu.

Vertailtava ajanjakso -hakuehtovalikosta voit valita, vertailtavan ajanjakson aikavälin.

Valittavina vaihtoehtoina ovat:

• Sama viime vuodelta
  • Edellinen tilikauden lopussa
  • manuaalisesti syötettävä päivämäärä

Jos haluat syöttää halutun vertailupäivän itse, muista painaa Valitse aikaväli -painiketta, jotta valinta aktivoituu.

Budjetti -hakuehdolla voit valita, minkä budjettitiedoston haluat raportin graafissa esitettävän.

Vertailtava ajanjakso ja Budjetti valitaan näytettäväksi otsikon viereisellä kytkimellä.

Tositteen tila -hakuehtovalikosta voi valita Liiketapahtumat ja/tai Muut tapahtumat. Liiketapahtumilla tarkoitetaan Lähettämätön-, Lähetetty-, Maksettu-, Hyväksytty-, Osittain maksettu -, Maksettu muualla - ja Laskutettu-tilassa olevia tositteita.

Tositteen tila -hakuehtovalikon oikeassa yläkulmassa on pyyhekumi-ikoni eli Tyhjennä valinnat -painike. Tällä painikkeella voit tyhjentää kyseisen valikon valinnat.

Koko hakuehtovalikon alapuolelta löytyvä Tyhjennä Valinnat -painike tyhjentää kaikki tehdyt valinnat.

Johdon raportoinnin näkymä päivittyy kerran tunnissa, jos edellisen päivityksen jälkeen ympäristöön on tullut uusia tositteita. Viimeisin päivittymisaika on näkyvillä raportin vasemmassa yläreunassa.

Sivun alkuun

Taseen raportointi

Tase-näkymän kuvaajat esittävät taseen tiedot valittuna ajanjaksona kuvaajana (ylin kuvaaja) sekä taulukkonäkymänä (alin näkymä). Jos myös vertailtava ajanjakso on valittuna hakuehdoista, näkyvät myös vertailutiedot molemmissa näkymissä. Jos myös vertailtava ajanjakso hakuehdoista on valittuna, voit valita näytetäänkö nämä vertailutiedot Näytä vertailu-/Piilota vertailu -painikkeella. Molempien Tase-näkymän kuvaajien tiedot saat siirrettyä helposti excel-tiedostoon Excel-painikkeella.

Taseen ylimmän kuvaajan Vastaavaa yhteensä- ja Vastaavaa yhteensä -laatikot ovat tunnuslukukenttiä, joita voit itse muokata.

Jos ympäristössä ei ole muokattu raporttikaavoja, tällöin Johdon raportoinnin -näkymällä käytetään oletusraporttikaavoilta saatavia oletustunnuslukuja.

Näitä kahta tunnuslukua pääset muuttamaan Kirjanpitoraportti-näkymän Raporttikaavat-painikkeen kautta. Raporttienkaavojen näkymältä voi valita, mitä raporttikaavaa käytetään taseen graafisilla raporteilla.

Johdon raportoinnin tunnusluvut pääset valitsemalla painamalla Muokkaa raporttikaavaa -painiketta. Valitse KPI-sarakkeeseen se tunnusluku, jonka haluat kussakin tunnuslukulaatikossa (KPI1 ja KPI2) näytettävän. Jos KPI-sarake ei ole näkyvillä raporttikaavan muokkausnäkymällä, paina Näytä graafisten raporttien KPI:n valinta -painiketta sen esiin tuomiseksi.

Rivitietoihin-painikkeista pääset tarkastelemaan taseen rivitietoja kahdessa eri näkymässä: Taseen rivitiedot sekä Tositteen rivitiedot. Rivitietoja tarkastaeltaessa esiin tulee myös uusi hakuehtovalikko: Tili, josta voit valita, minkä tilien tietoja haluat tarkastella. Haku-kentällä voidaan hakea kirjanpidon tilejä kirjoittamalla osan tilinumerosta tai nimestä. Klikkaamalla hakukenttää saat myös alasvetovalikossa luettelon valittavana olevista kirjanpidon tileistä. Tilit-hakuehtovalikosta voit valita useampia tilejä klikkaamalla yksittäisiä tilejä tai maalaamalla ne hiiren vasemmalla painikkeella.

Voit valita tarkasteletko Taseen rivitiedot -kuvaajan tietoja valitun ajanjakson muutoksena Näytä kauden muutos -painikkeella. Näytä saldo kauden lopussa -painikkeella näet saldon kauden lopussa valittuna ajanjaksona. Voit tarkastella taseen tietoja kvartaaleittain painamalla Näytä kvartaaleittain -painiketta. Takaisin-painikkeella pääset pois taseen rivitiedoista.

Myös taseen rivitiedot on mahdollista viedä excel-tiedostoon kuvaajan oikean yläkulman Excel-painikkeella.